Pages

Thursday, December 10, 2015

မန္မာႏုိင္ငံအတြက္ အာဟာရျဖည့္ဆန္ကို ဒီဇင္ဘာ ၁၀ ရက္က မိတ္ဆက္ၿပီး ၂၀၁၆ ခုႏွစ္ ဇန္န၀ါရီမွစ၍ တစ္ႏုိင္ငံလံုးသို႔ ျဖန္႔ခ်ိမည္

မန္မာႏုိင္ငံအတြက္ ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ား ထည့္သြင္းထုတ္လုပ္ထားသည့္ အာဟာရျဖည့္ အားျဖည့္ဆန္ စတင္မိတ္ဆက္သည့္ အခမ္းအနားကို ဒီဇင္ဘာ ၁၀ ရက္က ေနျပည္ေတာ္ရွိ သဂၤဟဟိုတယ္တြင္ က်င္းပခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။
 
ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆန္စပါးအသင္းခ်ဳပ္ႏွင့္  ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆန္စက္လုပ္ငန္းရွင္မ်ားအသင္းတို႔၏ တြဲဖက္အတြင္းေရးမွဴး ဦးေနလင္းဇင္က “အာဟာရျဖည့္ဆန္ ထုတ္လုပ္ဖို႔ လိုအပ္တဲ့ပစၥည္းကိရိယာေတြ ျပည္ပကေန တင္သြင္းဖို႔ တပ္ဆင္စမ္းသပ္ထုတ္လုပ္ဖို႔အတြက္ ေဒသခံကုမၸဏီေတြကို နည္းပညာပိုင္းဆုိင္ရာ အကူအညီေတြ ေပးအပ္ခဲ့ပါတယ္။ ဒီကုမၸဏီေတြဟာ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ ေရာစပ္ထားတဲ့ အာဟာရမႈန္႔နဲ႔ ဆန္မႈန္႔ကို ေရာစပ္ၿပီးေတာ့ Pasta လုပ္တဲ့စက္ကို သံုးၿပီး ဆန္ပံုစံအတုိင္း ဆန္ေစ့မ်ား ထုတ္လုပ္ပါတယ္။ အဲဒီ အာဟာရျဖည့္ဆန္ေစ့ေတြကို သမား႐ိုးက်ဆန္နဲ႔ ၁း၁၀၀ ေရာေႏွာၿပီးတဲ့ေႏွာက္ အာဟာရျဖည့္ဆန္ ရလာပါတယ္”ဟု ေျပာၾကားသည္။
 
အမ်ဳိးသားအာဟာရဖြံ႔ၿဖိဳးေရးႏွင့္ သုေတသနဌာန၏ အရည္အေသြးအသိအမွတ္ျပဳ တံဆိပ္မ်ား ႐ိုက္ႏွိပ္ထားေသာ အသင့္ထုပ္ပိုးၿပီး အာဟာရျဖည့္ဆန္မ်ားကို ၂၀၁၆ ခုႏွစ္ ဇန္န၀ါရီလမွစတင္ကာ တစ္ႏုိင္ငံလံုး ေစ်းကြက္အတြင္းသို႔ ျဖန္႔ခ်ိေရာင္းခ်သြားမည္ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ထို႔ျပင္ ကမၻာ့စားနပ္ရိကၡာ ဖူလံုေရးအဖြဲ႔အပါအ၀င္ အဖြဲ႕အစည္းမ်ားကလည္း  ႏွင့္ တီဘီေရာဂါသည္မ်ားကဲ့သို႔ ထိခိုက္လြယ္အုပ္စုမ်ားကို လူမႈကူညီ ပံ့ပိုးေရးအစီအစဥ္မ်ားမွတစ္ဆင့္ အာဟာရျဖည့္ဆန္ကို ျဖန္႔ျဖဴးသြားမည္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
 
ႏုိင္ငံတကာအစိုးရ မဟုတ္ေသာ အဖြဲ႕အစည္း PATH သည္ အသက္ေမြး၀မ္းေက်ာင္းႏွင့္ စားနပ္ရိကၡာဖူလံုေရး ရန္ပံုေငြ LIFT၏ ပံ့ပိုးမႈျဖင့္ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ အာဟာရျဖည့္ဆန္ စတင္မိတ္ဆက္ႏုိင္ရန္ အစိုးရဌာနႏွင့္ ပုဂၢလိကအဖြဲ႔အစည္းမ်ား ပူးေပါင္းေဆာင္ရြက္လ်က္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။ ဆန္တြင္ အာဟာရျဖည့္စြက္ျခင္းသည္ အဏုအာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈမ်ားကို ေလွ်ာ့ခ်ရာတြင္ ထိေရာက္မႈရွိေၾကာင္း၊ ကမၻာတစ္၀န္းတြင္ ျပဳလုပ္ခဲ့ေသာ ေဆးပညာရပ္ပိုင္းဆုိင္ရာ စစ္တမ္းေပါင္း ၃၀ ေက်ာ္အရ  သက္ေသျပၿပီး ျဖစ္ပါတယ္ဟု PATH ၏ ႏုိင္ငံတကာဖြံ႔ၿဖိဳးေရးဌာနမွ ကက္သီကာေဟးလ္က ေျပာၾကားသည္။
 
“ျမန္မာႏုိင္ငံအတြက္ ဆန္ဟာ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ေန႔စဥ္စားသံုးတဲ့ အစာထဲမွာ အဓိက ပါ၀င္ပါတယ္။ ကမၻာေပၚမွာရွိတဲ့ ႏိုင္ငံမ်ားအားလံုးထက္ ကြၽန္ေတာ္တို႔ဟာ တစ္ဦးခ်င္း ဆန္စားသံုးမႈ ပိုမ်ားပါတယ္။ ေန႔စဥ္စားသံုးတဲ့ အေျခခံအစာကို အာဟာရျဖည့္စြက္တာဟာ အဏုအာဟာရခ်ဳိ႔တဲ့မႈေတြကို တိုက္ဖ်က္ဖို႔ အမ်ားတတ္ႏုိင္တဲ့ ထိေရာက္မႈရွိတဲ့ နည္းလမ္းတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။  
ၿပီးေတာ့ အဲဒီလိုလုပ္တာဟာ လူအမ်ားရဲ႕ ပံုမွန္စားေသာက္မႈ အေလ့အထပံုစံကို ေျပာင္းလဲစရာလည္း မလိုပါဘူး”ဟု က်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာန ျပည္ေထာင္စု၀န္ႀကီး ေဒါက္တာသန္းေအာင္က အဆိုပါအခမ္းအနားတြင္ ေျပာၾကားသည္။
မိသားစု၏ က်န္းမာေရးႏွင့္အာဟာရကို အေလးထားသည့္ မိခင္မ်ားအေနျဖင့္ ယခုထြက္ရွိလာသည့္ အာဟာရျဖည့္ ဆန္အမ်ဳိးအစားကို ၀ယ္ယူအားေပးၾကမည္ဟု ဆန္စပါးလုပ္ငန္းရွင္မ်ားက ခန္႔မွန္းထားေၾကာင္း သိရသည္။                        
Writer: 
နီလာEMG