လူေသမ်ားတြင္ မပုပ္မသိုးေအာင္စီမံသည့္ ေဖာ္မလင္ (formalene) ကို စားေသာက္
ကုန္မ်ားျဖစ္သည့္ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္၊ မုန္႔တီ၊ နန္းႀကီး၊ ပဲျပား၊
ခ်က္ႏို႔ဆီစသည္မ်ားတြင္ အသံုးျပဳမႈ မ်ားျပားလာသည္ဟု ျမန္မာ ႏုိင္ငံ
စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္း ဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခုိင္က News Watch ဂ်ာနယ္သို႔ ေျပာ
ၾကားခဲ့သည္။
၎းမွ “မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္၊ မုန္႔တီ၊ နန္းႀကီးဖတ္၊ ပဲျပားတို႔၊
ခ်က္ႏုိ႔ဆီေတြမွာ ၾကာရွည္ခံေအာင္ ေဖာ္မလင္သံုးလာတာ ေတာ္ေတာ္ေတြ႕လာရတယ္။
နယ္ၿမိဳ႕ေတြ မွာေရာ၊ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ေရာ ဒီကိစၥက ျပည္သူကို အသိေပးသင့္တယ္။
ေဖာ္မလင္က ႐ိုးတြင္းခ်ဥ္ဆီအထိကို ဒုကၡေပးတယ္”ဟု ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ယင္းကဲ့သို႔ ၾကာရွည္ခံေစမည့္ ေဖာ္မလင္မ်ား အသံုးျပဳလာမႈေၾကာင့္ ဓာတ္သိ
မုန္႔ဟင္းခါးဖိုမ်ားမွ မုန္႔ဖတ္မ်ား လက္ညႇစ္ မုန္႔ဖတ္မ်ားသာ
ေရြးခ်ယ္စားသံုးသင့္သည္ ဟု အႀကံျပဳေျပာၾကားခဲ့သည္။
“မုန္႔ဟင္းခါးဆိုရင္ အရင္က မနက္၀ယ္ၿပီး ညေနက်ရင္ ခ်ဥ္တယ္။ အခုက်ေတာ့
ႏွစ္ရက္၊ သံုးရက္အထိကို မခ်ဥ္ဘူး။ ေဖာ္မလင္က လူေသေကာင္ေတြ မပုပ္
မသိုးေအာင္သံုးတဲ့ ေဆးပဲ။ အခု ဆရာတို႔ဆိုရင္ ပဲျပား၊ ခ်က္ႏို႔ဆီ၊
မုန္႔ဟင္းခါး၊ မုန္႔တီ၊ နန္းႀကီးဖတ္ေတြ မစားေတာ့ဘူး။ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကို
သံုးေနတာေတြ႕လို႔ပါ”ဟု ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ယင္းကိစၥမ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍လည္း တိက်သည့္ေဖာ္ထုတ္မႈမ်ား လုပ္ေဆာင္
သြားမည့္အျပင္ အေရးယူႏိုင္သည့္အပိုင္းမ်ားအထိေရာက္ရွိရန္
ေဆာင္ရြက္သြားမည္ဟု ဆိုသည္။ “အစိုးရဘက္က စားသံုးသူ ေရးရာ ဦးစီးဌာနက
ပညာပဲေပးေနတယ္။ ဆရာတို႔ဘက္ကေတာ့ ပညာေပးတဲ့အဆင့္က မထိေရာက္ဘူးလို႔ ယူဆတယ္။
တိတိက်က် ေဖာ္ထုတ္ၿပီးေတာ့ ကိုင္တြယ္ဖို႔လိုတယ္”ဟု ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ေဖာ္မလင္ အသံုးျပဳမႈတြင္ ယင္းအစားအေသာက္မ်ားတြင္သာမက ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား ၾကာရွည္ခံရန္ အသံုးျပဳမႈ တြင္က်ယ္လာသည္ဟု ဆိုသည္။
“တခ်ဳိ႕ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာလည္း သံုးတယ္။ တေနရာက တေနရာ ခရီးေ၀းသယ္တဲ့
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာလည္း ေဖာ္မလင္သံုးတယ္။ ေဖာ္မလင္သံုးမယ္ဆိုရင္
ေဖာ္မယ္ဒီဟိုက္ဆိုတဲ့ အဆိပ္က ေရာဂါမ်ဳိးစံုျဖစ္ေစၿပီး ကင္ဆာလည္း
ျဖစ္ေစတယ္”ဟု ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ကိုခက္
News Watch(ေစာင့္ၾကည့္သတင္းဂ်ာနယ္)