စစ္ကိုင္းၿမိဳ႕နယ္၊ ေရခါးေက်းရြာရိႇ စိမ္းျပာေရညိႇ ထုတ္လုပ္ေသာ ေရခါးအင္းအား ေတြ႕ရစဥ္ (ဓာတ္ပံု-မင္းသန္႔) |
Saturday, May 18, 2013
ကမၻာေပၚတြင္ စိမ္းျပာေရညႇိကို အာဖရိက၊ မကၠဆီကိုႏႇင့္ ျမန္မာႏုိင္ငံတို႔တြင္သာ စိမ္းျပာေရညႇိ ထြက္ရႇိရာ ျမန္မာႏုိင္ငံမႇ စိမ္းျပာေရညႇိ အထြက္ႏႈန္းမႇာ ထက္၀က္ က်ဆင္းေနေၾကာင္း သိရႇိရသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ စိမ္းျပာေရညႇိကို စစ္ကိုင္းတိုင္း ေဒသႀကီးအတြင္းမႇ အဓိက ထြက္ရႇိလ်က္ရႇိရာ စစ္ကိုင္းတုိင္း ေဒသႀကီးအတြင္းမႇ ျမစ္ေရတင္ စီမံကိန္းမ်ားေၾကာင့္ ယင္းေဒသရႇိ စိမ္းျပာေရညႇိ ထြက္ရႇိရာ တြင္းေတာင္အင္းအတြင္းသို႔ ေျမေအာက္ေရမ်ား ၀င္ေရာက္လာကာ စိမ္းျပာေရညိႇ အထြက္ႏႈန္းမႇာ တစ္ႏႇစ္ထက္တစ္ႏႇစ္ က်ဆင္းေနေၾကာင္း၊ မၾကာမီ ႏႇစ္အနည္းငယ္အတြင္း စိမ္းျပာေရညိႇမ်ား ေပ်ာက္ကြယ္သြားႏိုင္ေၾကာင္း ေရညိႇပညာရႇင္ ပါေမာကၡ ေဒါက္တာဦးမင္းသိန္းက ေျပာၾကားသည္။
''ကမၻာေပၚမႇာ စိမ္းျပာေရညႇိထြက္တာ ျမန္မာႏုိင္ငံ အပါအ၀င္ သံုးေနရာပဲရႇိတယ္။ အခုဆိုရင္ ျမန္မာႏုိင္ငံက စိမ္းျပာေရညႇိ ထြက္ရႇိမႈက တစ္ႏႇစ္ထက္တစ္ႏႇစ္ က်ဆင္းလာတယ္။ လက္ရႇိအေျခအေနကို ထိန္းသိမ္းမထားရင္ မၾကာခင္မႇာ ရႇိၿပီးသား စိမ္းျပာေရညႇိဟာ ျမန္မာႏုိင္ငံက ေပ်ာက္ကြယ္သြားႏုိင္ပါတယ္'' ဟုလည္း ပါေမာက ေဒါက္တာဦးမင္းသိန္းက ေျပာၾကားသည္။
စစ္ကိုင္းတုိင္း ေဒသႀကီးအတြင္း တြင္းေတာင္အင္း၊ ေတာင္ေပ်ာက္အင္း၊ တြင္းမအင္း၊ ေရခါးအင္းတို႔မႇ အဓိကထြက္ရႇိျပီး ေရခါးအင္းမႇာ ေရခ်ဳိမ်ား ၀င္ေရာက္ျပီး ငါးမ်ားအဆမတန္ ေပါက္ဖြားမႈေၾကာင့္ စိမ္းျပာေရညိႇ မထြက္ရႇိေတာ့ေၾကာင္းလည္း သိရသည္။
ျမစ္ေရတင္ စီမံကိန္းမ်ားေၾကာင့္ တြင္းေတာင္အင္း အတြင္းသို႔ ေျမေအာက္မႇတစ္ဆင့္ ေရခ်ဳိမ်ား ၀င္ေရာက္လာကာ စိမ္းျပာေရညိႇ ရႇင္သန္ႏုိင္ေသာ ေရ၏စံႏႈန္း က်ဆင္းလာျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္းလည္း သိရသည္။
''ျမစ္ေရတင္စီမံကိန္း လုပ္ထားတဲ့ ေရေျမာင္းေတြက တြင္းေတာင္ေရမ်က္ႏႇာျပင္ ထက္ ေပ ၁၈၀ ေက်ာ္ေလာက္ ျမင့္ေနတယ္။ အဲလိုျမင့္ေနေတာ့ အျမင့္ကေန အနိမ့္ကိုစီးဆင္းတဲ့ သေဘာတရားအရ ေရေတြက ေျမေအာက္ကေနတစ္ဆင့္ စိမ့္ျပီးေတာ့ အင္းထဲကို၀င္တယ္။ ေရခ်ိဳေတြ၀င္လာေတာ့ စိမ္းျပာေရညိႇ ေပါက္ဖြားတဲ့ ေရခါးရဲ႕စံႏႈန္းက ေလ်ာ့က်လာတယ္။ စိမ္းျပာေရညိႇက ေရခါးစံႏႈန္း ၉ ကေန ၁၁ အတြင္း ေပါက္ဖြားႏိုင္တယ္။ တြင္းေတာင္ရဲ႕ ေရခါးစံႏႈန္းက ၁၀ ဒသမ ၄၅ ေလာက္ရႇိတယ္။ အခုေနာက္ပိုင္း ေရခ်ဳိေတြ ၀င္လာျပီးေတာ့ ေရခါးစံႏႈန္းက ၉ ဒသမ ၃ ေလာက္အထိ ေလ်ာ့က်သြားတယ္'' ဟုလည္း ေဒါက္တာဦးမင္းသိန္းက ဆက္လက္ေျပာၾကားသည္။
ထုိ႔ျပင္ ယင္းစီမံကိန္းေၾကာင့္ တြင္းေတာင္ ပတ္၀န္းက်င္အတြင္း လိုအပ္သည္ထက္ ပိုမိုစိုစြတ္ေန၍ ျမဴမ်ားဆိုင္းကာ လိုအပ္သည့္ ေနေရာင္မရရႇိျခင္း၊ ေရခ်ဳိမ်ား ျမင့္တက္လာကာ ငါးမ်ားေပါက္ဖြားမႈႏႈန္း ျမင့္တက္လာျပီး၊ ထိုငါးမ်ားက ေရညိႇမ်ားကို စားသံုးပါက ေရညိႇအထြက္ႏႈန္း က်ႏိုင္သည့္အျပင္ မ်ဳိးတုန္းေပ်ာက္ကြယ္ သြားႏုိင္ေၾကာင္းလည္း သိရႇိရသည္။
''အရင္တုန္းကဆိုရင္ အထြက္ႏႈန္းက တစ္ႏႇစ္ကို ေရညိႇတန္ခ်ိန္ ႏႇစ္ရာေလာက္ထြက္တယ္။ အခုက တစ္ႏႇစ္လံုးကို အရင္တန္ခ်ိန္ တစ္၀က္ေတာင္ မထြက္ေတာ့ဘူး ေနာက္ႏႇစ္ အနည္းငယ္အတြင္းမႇာ စိမ္းျပာေရညိႇ လံုး၀မထြက္ေတာ့တဲ့အထိ ျဖစ္သြားႏိုင္ပါတယ္” ဟု ဆိုသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ စိမ္းျပာေရညိႇကို ၁၉၈၄ ခုႏႇစ္အတြင္း စစ္ကိုင္းတိုင္းေဒသၾကီး၊ ဘုတလင္ျမိဳ႕နယ္ တြင္းေတာင္အင္းမႇ စတင္ေတြ႕ရႇိခဲ့ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း စိမ္းျပာေရညိႇကို ႏိုင္ငံေပါင္း ၇၀ ခန္႔က ျဖည့္စြက္စာအျဖစ္ အသံုးျပဳလ်က္ရႇိေၾကာင္း သိရသည္။
EMG