ပဲဆီအစစ္ တပိသာဟာ က်ပ္၄၂၀၀ ေလာက္ ျဖစ္ေနေပမဲ့ ဒီပဲဆီအတုေတြ ကေတာ့ တပိသာ က်ပ္ ၁၆၀၀ ေလာက္နဲ့ ေဈးကြတ္မွာ ဝယ္လို့ ရေနပါတယ္။
အခုဆိုရင္ ဆီအတုကို အသံုးမ်ား လာတာေျကာင့္ ပဲဆီ နွမ္းဆီ အဓိက ထြက္တဲ့ ျမန္မာနိုင္ငံ အထက္ပိုင္းက ျမို့ေတြမွာလည္း ဆီအတု ထုတ္လုပ္မႈ ေတြက တစထက္ တစ ပိုမ်ားလာ ေနပါတယ္။
စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္း ဥကၠဌ ဦးဘအုပ္ခိုင္ ဒီ ဆီအတုေတြကို ေဈးကြတ္ထဲ ကေန နမူနာယူျပီး ဓာတ္ခဲြ စမ္းသပ္သြားမယ္လို့ ေျပာပါတယ္။
ျပည္တြင္း ပဲဆီ အတုေပၚလာတာ ကေတာ့ လြန္ခဲ့တဲ့ ၂ နွစ္ေလာက္ ထဲက ျဖစ္ပါတယ္။
အဲဒီတုန္းက စားအံုးဆီကို ဓာတုေဆးေရာျပီး စပ္ဆီ ဆိုျပီး ေရာင္းတာ ရိွေပမဲ့ အခု အခါမွာေတာ့ စားသံုးရန္ မသင့္ဘူးလို့ ဗဟို အစားေသာက္နဲ့ ေဆးဝါး ဌာနက ေျပာပါတယ္။
အခုေတာ့ အဲလို ေျပာထားတဲ့ ျပန္ေက်ာ္ဆီ ေတြကို ေဆးေရာျပီး ပဲဆီအတု လုပ္ေရာင္းေနတဲ့ အထိကို ျဖစ္လာပါတယ္။
ဒီဆီအတု ထုတ္လုပ္တာေတြ တြင္က်ယ္လာတာ နည္းတူ ျမန္မာနိုင္ငံ အထက္ပိုင္းက ဆီစက္ ေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ားဟာ ရပ္ဆိုင္းရေတာ့မယ္ အေျခေနကို ေရာက္ေနျပီလို့ သိရပါတယ္။
မံုရြာ ျမို့ ဆီစက္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား အသင္းဥကၠဌ ဦးထြန္းထြန္းဦး ကေတာ့ ျမန္မာနိုင္ငံမွာ စားသံုးဆီနဲ့ ပက္သတ္လို့ စံအရည္ ေသြး သတ္မွတ္ခ်က္ခ်ျပီး ေဆာင္ရြက္သင့္ေျကာင္း ရွင္းျပခဲ့ပါတယ္။
အရင္တုန္းကေတာ့ က်န္းမာေရး ဝန္ျကီးဌာနက အခု ပဲဆီအတုေတြမွာ အဓိက ပါေနတဲ့ စားအံုးဆီကို စားသံုးရန္ မသင့္ဆိုျပီး ထုတ္ျပန္ အသိေပးခဲ့သလို မေလးရွားနဲ့ ထိုင္းက ျမန္မာနိုင္ငံကို သြင္းလာတဲ့ ဟင္းရြက္ဆီ ဆိုတာေတြကို စားသံုးရန္ မသင့္ ဆိုျပီး ထုတ္ျပန္ခဲ့တာမို်း ရိွပါတယ္။
ေဈးကြက္ ထဲက ပဲဆီ အတုေတြ ကေတာ့ စားသံုးရန္ သင့္သလား မသင့္ သလား ဆိုတာ ကိုေတာ့ အစိုးရက ထုတ္ျပန္တာမို်း မရိွေသးဘဲ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္း ကေတာ့ အစိုးရ ဓာတ္ခဲြခန္း အပါဝင္ ျမို့ေတာ္ စည္ပင္ ဓာတ္ခဲြခန္းနဲ့ သမ ဓာတ္ခဲြခန္းတို့ ဆီကို ပို့ ျပီး စားသံုးရန္ သင့္ မသင့္ ေတြ့ရိွခ်က္ ေတြကို လပိုင္း အတြင္းထုတ္ျပန္ သြားဖို့ရိွတယ္လို့ သိရပါတယ္။
ဘီဘီစီ (ျမန္မာပုိင္း)